Ny definisjon av planeter
Høsten 2006 vedtok Den Internasjonale Astronomiske Union (IAU) en ny definisjon av hva en planet er. Det har i en årrekke hersket debatt om dette temaet, spesielt i de senere år da det har blitt oppdaget mange nye og relativt store legemer langt ute i solsystemet vårt. Resultatet av IAUs avstemming den 24. august 2006 ble følgende:
Planeter og andre legemer i solsystemet vårt inndeles i tre kategorier:
- En planet er et himmellegeme som (a) går i bane rundt Sola, (b) har tilstrekkelig masse for at gravitasjonen i legemet dominerer over andre krefter og skaper en hydrostatisk likevektsform (dvs. den er nesten rund) og (c) har rensket nabolaget rundt banen sin.
- En dvergplanet er et himmellegeme som (a) er i bane rundt Sola, (b) har tilstrekkelig masse for at gravitasjonen i legemet dominerer over andre krefter og skaper en hydrostatisk likevektsform (er nesten rund), (c) ikke har rensket nabolaget rundt banen sin, og (d) ikke er en måne.
- Alle andre objekter, unntatt satellitter, som går i bane rundt Sola skal kategoriseres som smålegemer i solsystemet (Small Solar-System Bodies).
De nye definisjonene til IAU innebærer flere ting:
- Solsystemet vårt har nå åtte planeter: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.
- Den tidligere planeten Pluto defineres nå som en dvergplanet og er samtidig prototypen på såkalte trans-neptunske objekter (TNO), dvs. himmellegemer utenfor Neptuns bane. Pluto, Ceres (tidligere asteriode) og Eris (2003 UB313, tidligere kalt “Xena”) er de tre første medlemmene i dvergplanetkategorien (se illustrasjonen over *), og flere vil med sikkerhet følge.
- Objektene som tilhører kategorien smålegemer inkluderer de fleste asteroider og trans-neptunske objekter, kometer og andre mindre himmellegemer.
På et møte i Oslo i juni 2008 bestemte IAU videre at dvergplaneter som går i bane utenfor Neptun (dvs. trans-neptunske dvergplaneter), skal klassifiseres som plutoider. Pluto og Eris er følgelig plutoider, men ikke Ceres – den går i bane i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og tilfredsstiller dermed ikke avstandskriteriet. Plutoide-betegnelsen må ikke forveksles med plutinoer, som er en av tre hovedgrupper av Kuiperbelte-objekter.
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på de gamle nettsidene i sept. 2006 og oppdatert i juni 2008.)