Omtaler av Himmelkalenderen

Anmeldelse på astronomiforalle.no (okt. 2017):

«Vi i astronomiforalle.no har i flere år gledet oss over Himmelkalenderen. Det er særdeles få bøker på norsk om astronomi generelt. Og ingen verk som vi kjenner til, evner å fremstille vår nåværende kunnskap om jorden, solsystemet og universet på en så presis, kort og lettfattelig måte som nettopp Himmelkalenderen.

Så har da også forfatteren, astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen, over tid finslepet nettopp denne evnen. Og årets utgave er bedre enn noensinne i våre øyne.

Kalenderdelen er oversiktlig og har det du trenger av informasjon om himmelen, like god som Almanakk for Norge. Men det er resten av boken som utgjør selve «rosinen i pylså»:

Himmelkalenderen er intet mindre enn et selvstendig komplett læreverk om astronomi, med gode korte og forklarende tekster og et eventyrlig utvalg av de beste bildene fra astronomien. Boken har også fargerike himmelkart og fargeinndelingen av boken gjør den lett å bruke. I tillegg fins gode oversiktstabeller over det meste og en egen liste med ordforklaringer til slutt.

Ovaldsen har til og med tatt seg bryet med å liste opp alle de lokale astronomiforeningene landet over, så lesere kan utvikle interessen videre. Alt i astronomiens tjeneste.

Vi vil si det så sterkt: Hvis noen norsk bok noensinne kommer til å vekke interessen for astronomi og gi en grundig og rask forståelse av faget, er Himmelkalenderen 2018 verket! Denne bør inn i alle norske klasserom. Utrolig nok gjelder dette altså en almanakk…

Himmelkalenderen 2018 er intet mindre enn et eventyr!»

Utdrag av anmeldelse på astronomiforalle.no (sep. 2013):

«Vi anbefaler Himmelkalenderen på det varmeste. Denne boken bør ligge under mange juletrær 24. desember!»

Utdrag av omtale på stjerneporten.no (des. 2012):

«Himmelkalenderen kommer i et hendig format som gjør at man kan ta den med seg overalt. Men det er først og fremst det fyldige innholdet som imponerer. Hoveddelen av boken er en almanakk for hele året med informasjon om soloppgang og solnedgang, månens faser, planetenes synlighet m.m. … Det er også satt av godt med plass til egne notater, noe som er veldig hendig når man f.eks. skal planlegge en kveld under stjernehimmelen. Boken har også oversikt over alle de viktigste astronomiske begivenhetene gjennom året som formørkelser, meteorsvermer osv. Og mellom alle observasjoner og planlegging, kan man hygge seg med en rekke velskrevne artikler om bl.a. planetene og andre objekter i solsystemet, stjerner, stjernetåker og hoper m.m.»

Utdrag av omtale på stjerneporten.no (nov. 2010):

«Årets Himmelkalenderen holder fortsatt stand som en av mine absolutte favoritter blant astronomirelaterte bøker. Dette er den perfekte julegave til alle astronomiinteresserte og anbefales på det varmeste!»

Utdrag av anmeldelse i bladet Astronomi (nr. 1, 2007):

«La det straks være sagt: Jeg liker den hendige kalenderen. Den er fyldig, faglig solid, har et vell av lekre bilder og ikke minst – den er meget oversiktlig. Hvis du hører til de mange som kjøpte kalenderen i fjor, vil du raskt kjenne deg igjen. Likevel har forfatterne gjort enkle grep som trolig vil gjøre den enda mer oversiktlig: I kalenderdelen er ukesbegivenhetene (formørkelser, tette samstillinger/konfigurasjoner mellom typisk Månen og planetene) flyttet fra nederst på siden til de aktuelle ukedagene. Det er mer oversiktlig. Oversikter for alle mulige astrobegivenheter for 2007 er selvsagt oppdatert. Videre er mesteparten av bildematerialet nytt. Det er også blitt plass til et par helt nye og spennende artikler om exoplaneter og okkultasjoner. Ellers er organiseringen av selve tekststoffet noenlunde likt 2006-utgaven. Meget bra! Utvalget av opplysninger, eller rettere sagt dybden i dem, virker veldig fornuftig. Forfatterne har ikke falt for fristelsen til å gape over for mye. I en slik trykket utgave, som ikke bare henvender seg til hardbarka amatørastronomer, men som også vil være svært nyttig for menigmann, er det fornuftig å konsentrere seg om hendelser som er forholdsvis lette å se…»

Utdrag av omtale på stjerneporten.no (des. 2007):

«Det som også gjør Himmelkalenderen 2008 så fin å ha med seg når man er på farten, er all den andre interessante og nyttige informasjonen som finnes i tillegg til selve kalenderen.»

Utdrag av anmeldelse i bladet Astronomi (nr. 1, 2006):

«Himmelkalenderen er en astronomisk kalender med opplysninger om stjerner og planeter og annet himmelsnacks for oss amatørastronomer. Jeg liker mye ved den. Her er flust av nyttig informasjon om Solens, Månens og planetenes bevegelse gjennom døgnet og året, en haug astronomiske høydepunkter, nyttige tabeller i bøtter og spann og et par stjernekart. Alt lekkert presentert med flotte bilder og nydelig grafikk. Trykken er utmerket. Kalenderen vil appelere til en bred målgruppe, for dette er deilig, innbydende og spennende. Og for å gjøre det klinkende klart: Kalenderen er skreddersydd for norske forhold…»

Omtale i Ingeniørnytt (nr. 1, 2006):

«Klipp fra fagbokhøsten: En av de siste [bøkene] vi kom over, men kanskje også en av de morsomste, er Himmelkalenderen 2006 av Jan-Erik Ovaldsen og Jan Teuber. Her har du en artig kombinasjon av kalender og oversikt over den astronomiske verden. Alt som skal skje gjennom året vi nå er inne i vil du finne i denne lille boken, som har fått den nette pris av 150 kroner. Har du noen som helst interesse av stjernehimmelen, og alt som skjer på denne, kan vi vanskelig tenke oss annet enn at dette må være den perfekte lille ‘gadget’, for å bruke et uttrykk vi har lånt fra IT-verdenen.»

Utdrag av omtale i Teknisk Ukeblad (nr. 36, 2005):

«…For de av oss som prøver å følge med på alt dette og mer, har det nå kommet et hendig verktøy, nemlig en himmelkalender for 2006. Kalenderen er en kombinasjon av en moderne kalender og en oppdatert oversikt over den fascinerende astronomiske verden… Flotte illustrasjoner og fargerike bilder illustrerer fenomener og hendelser. Denne kalenderen er den første i sitt slag og er en flott gaveidé til store og små som undres over universet og stjernehimmelen over oss.»

Omtaler av den tidligere danske utgaven

Utdrag av omtale i Astronomibladet (08.12.2007):

«Himmelkalenderen 2008 er mere end bare en kalender. For udover at give et godt overblik, er den også et fremragende lille lomme-opslagsværk om astronomi, med data om planeter, stjernetåger mv. Den er rigt illustreret med månekort, informationer og billeder af solsystemets himmellegemer, deep-sky objekter og meget andet. Sammenligner man den med Universitetets traditionelle ‘Skriv- og rejsekalender’ (også kendt som ‘Almanakken’) er det en væsentligt mere målrettet kalender for astronomiinteresserede, og også væsentligt mere professionelt trykt. Hvis ikke jeg lige havde et anmelder-eksemplar ville den helt klart stå på min ønskeseddel!»

Omtale i Kvant (dec. 2006):

«Himmelkalenderen 2007 indeholder de traditionelle kalenderoplysninger samt information om astronomiske begivenheder og de enkelte planeters stilling på himmelen. Himmelkalenderen, der udkommer for anden gang, rummer desuden en astronomisk håndbog hvor man f.eks. kan få svar på hvornår Jorden er længst væk fra Solen, eller hvornår der er formørkelser i Danmark. Efter kalenderdelen og en evighedskalender, er der kort over stjernehimlen og en række korte informative artikler om bl.a. solsystemets planeter, exoplaneter, meteorsværme og meteoritter, kometer og deres kredsløb, kollisioner med jordkloden, teleskoper samt en række faktuelle tabeller. Der er gjort meget ud af at bruge nye billeder, hvoraf en del fylder hele siden, så de rigtig kommer til deres ret. Man får meget for pengene i denne lille bog, der vil være nyttig for enhver med interesse for astronomi.»

Utdrag av omtale i Astronomibladet (20.10.2006):

«En lækker lille sag på 192 sider der passer fint til en (lidt stor) baglomme. Der er tale om en opdateret gentagelse fra sidste år, da Himmelkalenderen blev udgivet for første gang. Bogen indeholder udover kalender og diverse opslagstabeller detaljerede beskrivelser af fænomener, planeter, objekter osv., hvilket også gør den til en uundværlig kompagnon når man for eksempel skal køre med tog, bus eller lignende. Bogen er skrevet af Jan Teuber og Jan-Erik Ovaldsen, som har formået at lave et glimrende lille værk, der udover at oplyse om aktuelle himmelfænomener dag for dag også giver mange timers fornøjelig læsning/genopfriskning af et bredt udvalg af emner fra astronomiens verden.»

Tilbake til Himmelkalenderen